sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Verensokerisensori vauhtitreeneissä

Olen tehnyt viikon aikana kaksi kovempaa treeniä, yhden tasavauhtisen ja yhden intervallityyppisen. Viime sunnuntaina oli tarkoitus juosta tasavauhtinen tai hieman kiristyvä kymppi, mutta romahdin kutosen jälkeen. Sokerit olivat lähtiessä 13, mutta kuuden nopean kilometrin aikana ne putosivat todennäköisesti alle neljään, Libre (verensokerisensori) näytti ominaisuuksiinsa kuuluen perässälaahaten vasta viittä. Ei mitään dramatiikkaa, mutta piti lopettaa, ehkei muutenkaan kulkenut. Hyvä kymppi siitä kaikkinensa kuitenkin tuli, tuumin kävellessäni viimeistä alamäkeä kotiin sitruunalakritsikiekkoja pussista syöden. Silti pakko tunnustaa, että hieman tavoitteellisen juoksijan sielua kuitenkin aina jollain tavalla kirpaisee kun treeni ei suju suunnitelman mukaan.



Toisen nopean treenin teimme tänään porukalla. Poimimme randomisti jostain netin puolimaratonohjelmasta vetotreenin. Sen mukaan oli tarkoitus tehdä viisi kuuden minuutin vetoa kiristäen 90 sekuntin palautuksella. Tarkempi vauhtisuunnitelma on tässä: 

Suunnitelma

2 km alkuverkka
6 min vauhdilla 5:20
6 min vauhdilla 5:10
6 min vauhdilla 5:00
6 min vauhdilla 4:48
6 min vauhdilla 4:30
2 km loppuverkka

Toteutunut treeni oli kovempi kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Juoksu tuntui hyvältä, joten annoin mennä minkä jaksoin, vaikka maksimikestävyydeksi meni. Viimeinen veto venyi melkein seitsemään minuuttiin ja sen vauhti oli keskimäärin 4:08 (!). GPS heittää joskus tuolla reitillä, joten ihan satavarma en vauhdista ole.

Toteuma















Toisaalta juoksukaverin kello näytti samoja lukemia kuin omani, lukuun ottamatta viimeistä vetoa, jonka hän otti selvästi kevyemmin:

1. 6:39 (1,28 km) vauhti 5:12,
2. 6:00 (1,19 km) vauhti 5:03,
3. 6:00 (1,23 km) vauhti 4:53,
4. 6:01 (1,27 km) vauhti 4:45,
5. 6:00 (1,37 km) vauhti 4:20

Tällä kertaa myös sokerit osuivat oikein hyvin kohdilleen. Lähtölukema oli luokkaa 8 mmol/l ja loppulukema 5 mmol/l pintaan, eli ei väsyttäviä korkeita eikä matalia. En tehnyt mitään insuliinisäätöjä. Tällaisissa nopeissa intervalleissa Librestä on hyötyä, koska yli 4:30/min vauhdissa ei pysty sormimittaamaan ja mittaaminen luo turvallisuutta. Tarvittaessa voi tankata lisää verensokeria nostavaa hiilihydraattia juuri oikeaan aikaan.

Bonuksena viimeinen veto päättyi riittävän kauaksi kotoa, joten loppuverkastakin tuli useamman kilometrin mittainen. Kerrankin oppikirjan mukaan eikä täysiä juosten suoraan kotiovesta sisään olkkarin lattialle tekemään yhtä pohjevenytystä ja yhtä reisivenytystä (vetkutellen sen jälkeen pari tuntia suihkuun siirtymistä). Oikein kivoja treenejä ja ehkä vauhtikin tästä kasvaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti