sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Toistuvat korkeat verensokerit juostessa

Verensokeri on tupannut pysyä viime viikot korkealla. Esimerkiksi pari viikkoa sitten lähdimme helteeseen pitkikselle treenikaverini kanssa ja lähtölukema oli 12 mml/L. Aiemmin sokeri on pudonnut 3 - 5 yksikköä tunnissa, nyt ensimmäisen tunnin aikana se ei laskenut laisinkaan. 

Ensimmäisen kympin verensokeri oli 13 - 14 mmol/L vaikken tankannut lähtiessä mitään. Vielä 15 kilometrin kohdalla sokeri oli kymmenen. Jossain 18 kilometrin ja parin tunnin huhkimisen jälkeen sokeri hujahti melko nopeasti hypoon, alle 4 mmol/L.  Libre kertoo tilanteen jäljessä, joten en ehtinyt pysyä mukana, olin myös aika uupunut, joten tuntemukset eivät olleet herkimmillään. Matalan sokerin ja hellehölkyttelyn uuvuttamana kurvattiin Alepaan hakemaan lasten pillimehut. Lenkkikaverini otti vahingossa sokerittoman, mutta minä valitsin normaalin. Enpä tiennyt että lapsille suunnattuja tuotteita makeutetaan keinomakeutusaineilla. Varasokerina on usein pillimehu, joten hyvä tietää, ettei käy köpelösti.

Tankkauksen jälkeen sokeri nousi 20 grammasta mehuhiilareita ja kourallisesta karkkia melkein heti takaisin yli 10 mmol/L! Olin kuitenkin päättänyt juosta 23 kilometria, joten piti jatkaa. Väsytti ja lenkkikaverini huomautti 21 kilometrin kohdalla, että olin alkanut läpsyttää asfalttia vasten.

Loppuaika oli 2 tuntia ja 20 minuuttia. Hain kaupasta  kolme kylmää laittilimua laittimehun innoittamana ja hyppäsin ratikkaan juomaan ensimmäistä. Tunnin kuluttua treenistä verensokeri oli noussut 17 mmol/L ja rupesin korjailemaan. Joskus sokerit menevät näin, vaikka kuinka yrittäisi ja vieläpä pidemmän aikaa. Saattaa olla, että perusinsuliiniannos oli liian pieni ja sykkeet saattoivat mennä liikaa VK:n puolelle, mikä joskus saattaa nostaa sokereita. 

Kuva Malminkartanon portailta, joilla kävin tässä joku ilta kipuamassa muutaman kierroksen. Hieno paikka kesäkelillä.


2 kommenttia:

  1. Mistä lähtien sinulla on ollut Libre? Ja saiko sen teillä päin ihan kuka vaan? Itse yritin saada Libreä, mutta hoitaja ilmoitti, että en täytä kriteereitä (joita olisi ollut alle 25-vee, yrittää raskautta, ammattimuusikko tai joku likaista työtä tekevä). Ärsyttää. Paljon,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut Libre jo yli puoli vuotta ainakin, en tarkalleen muista. Ilman Libreä mittasin toistakymmentä kertaa vuorokaudessa. HbA1C-tavoitteeni on alle 6,5 mmol/L _ilman hypoja_.

      En tiedä, saavatko kaikki aikuiset pääkaupunkiseudella Libreä, tuskin, mutta lapset kuulemma saavat. Kysyin viimeksi, koska olisin antanut mielummin omani jollekin lapselle, jos heillä kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta.

      Todella kurjaa, ettet ole saanut Libreä, vaikka haluaisit. Toivon, että saat sen vielä.

      Poista