tiistai 24. heinäkuuta 2018

Libren ongelma: epätarkkuus

Juttelin Libreä käyttävän tuttuni kanssa ja hän manaili, miten Libre näyttää tasaista matalaa käyrää hänen tyttärellään aamuöisin, vaikka sokeri ei oikeasti ole matala. Totesin huomanneeni aivan saman ilmiön, eikä kyse ole vain yksittäisen sensorin ongelmasta, eikä vain aamuöistä. Aamuyöllä epätarkkuuden havaitsee herkemmin, koska sokeri on itselläni tasainen tuntitolkulla, kun pikainsuliini on säädetty oikein, enkä liiku enkä syö.

Libre mittaa sokerin rasvasta eikä verensokerista, kuten verensokerimittari, joten lukema laahaa aina joidenkin minuuttien viiveellä aina perässä. Havaitsemastani, usein olennaisessakin epätarkkuudessa ei kuitenkaan ole kyse viiden minuutin viiveestä, minkä esimerkiksi aamuyöt ja perättäin toistetut tarkistusmittaukset osoittavat. Kyse ei siis ole tästä mittaustekniikasta johtuvasta viiden minuutin viiveestä, jota terveydenhuollonkin piirissä tarjoillaan aina ensimmäisenä vaivattomaksi vastaukseksi.

Tässä lyhyt esimerkki kuvaamastani ilmiöstä. Heräsin seitsemän jälkeen ja Libre herjasi arvoa LO, eli matala verensokeri. En säikähtänyt, koska tunnen tämän Libren ongelman ja itse kuulun niihin onnekkaisiin diabeetikkoihin, jotka pystyvät tuntemaan matalan sokerin oireet. Tarkistusmittailin sokeria puolen tunnin ajan ja se oli 6 mmol/L kieppeillä, vaikka Libre herjasi hypoa koko ajan. 

Libren sensori väittää hypoglykemiaa, vaikka sokeri on oikeasti 6,3 mmol/L

Libre herjaa edelleen hypoa, vaikka sokeri on 5,8 mmol/L.

Edelleen puolen tunnin päästä Libre herjaa lukemaa 2,9, eli hypoa, kun sokeri on edelleen normaali, eli 5,9 mmol/L.


Toivoisin, että Libren epätarkkuus tunnistettaisiin laajemmin ja siitä keskusteltaisiin myös terveyhdenhoidon piirissä. Tämä on tärkeää siksi, että esimerkiksi ennen korjauspistoja korkeiden sokerien kohdalla ja lisätankkausta matalien sokerien kohdalla diabeetikko osaisi tehdä tarvittaessa tarkistusmittauksen mittarilla. Jos korjaan sokeria, joka ei ole oikeasti korkea, seuraa hypo, ja jos tankkaan hiilareita matalaan, joka ei ole oikeasti matala, seuraa hyperglykemia, eli liian korkea sokeri.

Keskustelu on myös siksi tärkeää, että laitevalmistajat pystyvät kehittämään laitetta edelleen, jos se on tämän tekniikan puitteissa mahdollista (?). Libre on ihmelaite siinä mielessä, että se sallii lukemattoman määrän sokerimittauksia vuorokaudessa ilman pistoksia ja erillisiä liuskoja, mikä vapauttaa diabeetikon ainakin teoriassa aiemmasta epävarmuudesta, pimeydestä, matalien ja korkeiden pelosta ja parantaa huomattavasti diabeteksen hoidettavuutta. Jos sensori on kuitenkin liian epätarkka, se on hyödytön, tai pahimmillaan jopa vahingollinen, jos diabeetikko tekee hoitopäätöksen virheellisen sokeriarvon perusteella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti