maanantai 16. helmikuuta 2015

Tankkaus pitkän lenkin aikana

Suunnittelen suorituksen etukäteen, kun lähden pidemmälle juoksulenkille. Säädän verensokerini sellaiselle tasolle, että voin tankata hiilihydraatteja suorituksen aikana. Saan tarvittavan energiamäärän, mutta sokerini ei nouse liian korkeaksi.

Tähtään siihen, että verensokerini laskee 40 – 60 minuutin välein lukemaan 6 -7. Tällöin pystyn tankkaamaan 20 grammaa hiilihydraattia kerralla. Puolimaratonilla riittää yksi tankkaus tunnin kuluttua lähdöstä, maratonilla yritän tankata 40 minuutin välein.

Koska haimani ei tuota insuliinia, käytän ns. perusinsuliinia, joka pitää verensokerini sopivalla tasolla. Tämän lisäksi käytän pikainsuliinia syödessäni hiilihydraatteja. Pikainsuliini estää sen, etteivät hiilihydraatit nosta verensokeria. Terveellä ihmisellä haima tuottaa automaattisesti elimistön kulloinkin vaatiman insuliinimäärän, eikä verensokeri nouse tai laske haitallisesti.

Urheilu voimistaa perusinsuliinin vaikutusta. Pienennän käyttämäni perusinsuliinin määrää 20–35 prosenttia raskaamman treenipäivän ja kisapäivän aamuna. Myös kisaa edeltävänä iltana saatan vähentää hieman perusinsuliinia.  

Lisäksi hormonikierron vaihe vaikuttaa insuliinin tarpeeseeni. Kuukautisten alkaessa elimistöni tarvitsee vähemmän insuliinia kuin myöhemmin kierron aikana. Näin ollen vähennän perusinsuliinin määrää reilummin urheillessani kierron alkupuolella.



2 kommenttia:

  1. Moi, samojen harrastusten parissa pyörin ja samat säädöt on itsellä, voikos udella millaisilla arvoilla starttaa pidemmille lenkeille / puolikkaalle ?
    Kiva blogi muuten :)

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia Anonyymille :)

    Puolikkaalle ja täydelle pyrin lähtemään nykyään sellaisella 8 - 9 arvolla.

    HarjoitusPK:lle voin lähteä jopa yli kymmenen arvoilla.

    Yhden Puolikkaan juoksin puoliksi 12 - 16 arvoilla ja sen kyllä huomasi. Aika oli hyvä, mutta suoritus niin ikävä, että lopputuloksesta jaksoi iloita vasta muutaman päivän jälkijunassa.

    Millaisilla arvoilla sinä lähdet puolikkaalle?

    VastaaPoista