tiistai 30. elokuuta 2016

Vatsalihasten erkaantuma?

Näin jokin aika sitten Facebook - mainoksen, jossa kiinnitettiin huomiota vatsalihasten erkaantumaan. Mainoksessa kysyttiin, pullottaako vatsa ja siinä oli kuvia mielestäni aika normaalin näköisistä vatsoista. Vaikutti ulkonäkölöpöltä ja sivuutin mainoksen, kuten muutkin Facebook- mainokset.

Seuraavalla viikolla mainos kuitenkin putkahti mieleeni kun havainnoin, kuinka ryhtiä joutuu komentamaan ja selkää särkee, vähän pullottaakin. Niinpä tunnustelin vatsalihaksiani tehdessäni ylösnousua selinmakuulta. Löysin kuopan navan kohdalta ja lihasten reunoista sai ikään kuin otteen molemmilta puolin sormin! Vatsalihakset erkaantuivat ja lähenivät vuorotellen ja ääriasennossa niiden väliin vaikutti jäävän reilun parin sentin levyinen tyhjä tila.

Jatkoin juoksua normaalisti, mutta jäin pariksi kuukaudeksi pohtimaan, onko kyse ihan normaalista vatsan rakenteesta raskauden jälkeen. Välttelin kaikkien vatsalihasliikkeiden tekoa. Havaintooni asti olin tehnyt joitain kevyitä lankkuja ja satunnaisia ristikkäisliikkeitä aina ensin aktivoiden syvät vatsalihakset, mutta löydettyäni raon en enää uskaltanut tehdä niitäkään, jottei mahdollinen erkaantuma pahenisi. Netistä ei löytynyt oikein mitään luotettavaa ja kattavaa ilmaista materiaalia aiheesta, esimerkiksi julkisen terveydenhuollon puolelta. Niinpä varasin nyt ajan fysioterapeutille. Tästä lisää myöhemmin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti