perjantai 2. syyskuuta 2016

Valmistautumista Midnight Runiin - Juoksuviikko 34



Valmennusohjelman mukaan juokseminen alkoi viime viikolla ja olen ollut ohjelmasta todella innoissani. Ensimmäinen etappi on tänään juostava Midnight Run ja siitä seuraava Cooperin testi syyskuun aikana. Ehkä tänään ei vielä näy ohjelman tuloksia, mutta valkenee joka tapauksessa ajankohtainen 10 - k - kunto.

Juostuani itse keksittyjä treenejä kahdeksan kuukautta, on todella mielenkiintoista juosta ammattilaisen tekemän suunnitelman mukaan. Olen käynyt myös suurin piirtein säännöllisesti juoksutunneilla treenaamassa tekniikkaa ja tekemässä jonkun reippaamman treenin. Vauhdikkaampien harjoitusten tekeminen porukalla on paljon helpompaa kuin yksin.

Hauskana sattumuksena viikolta mainittakoon pieni yksityiskohta reippaalta yhteislenkiltä koko perheen kera. Miehelläni oli ensimmäistä kertaa jalassa uudet New Balancen vaimennetummat lenkkarit, joihin hän oli teettänyt erikseen pohjalliset.  Juostuamme lämmittelyn verran kyselin kenkien tuntumaa. Olivat kuulemma yllättävänkin vaimennetut ja paksut, varsinkin jalkakaaren kohdalta. Kuulostelin hetken aikaa kuulemaani ja minulla alkoi raksuttaa. Ei, en uskonut, mutta pakko oli kysyä ja varmistaa eräs asia. Ei kai mieheni ollut unohtanut poistaa lenkkarien tehdaspohjallisia ennen kuin oli laittanut erikseen teettämänsä pohjalliset kenkiin?  Niinhän siinä oli käynyt. Tai oikeastaan hän oli laittanut tehdaspohjalliset teetettyjen pohjallisten päälle. Kengissä oli tuplapohjalliset, joten ei ihme, että tuntuivat varsinkin jalkakaaren kohdalta yllättävän paksuilta! Pysähdyimme kivelle istumaan ja poistelemaan ylimääräisiä pohjallisia. Nauratti niin pirusti.

Monetko laitetaan?





10 kommenttia:

  1. Moikka,
    Itselläni dm1 puhkesi 1,5v sitten. Harrastan kaikenlaista kestävyysurheilua. Ennen sairastumista laji oli lähinnä triathlon ja nyt juoksu on ollut 'päälaji'. Ongelmallisinta minusta on pitkän (2-6h), kovan kilpailusuorituksen ajan sokereiden hallinta. Aerobisella kynnyksellä mentäessä sokeri nousee väkisin adrenaliinin takia, pakko olisi tankata ja pikainsuliinin vaikutuksen alaisena ei pysty urheilemaan.
    Onko sulla jotain hyvää ratkaisua tähän? Nostatko pitkää vai miten?
    Kovasti tekisi mieli triathlonin puolimatkalla (n. 5h suoritus) kisata, mutta eihän siitä mitään tule jos sokeri on 15-20. Lyhyemmillä matkoilla korkea sokeri ei niin kerkeä haitata, mutta yli tunnin suorituksissa sen kyllä huomaa jo vaikuttavan jaksamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maiju ja kiitos kommentista ja kysymyksestäsi! Tätä pitäisi varmaan purkaa osiin ja olen miltei varma, että sopiva diabeteslääkäri, joka ymmärtää myös urheilusta, osaisi säätää kanssasi sopivan koktailin puolimatkalle/useamman tunnin kovaan urheiluun (?).

      Mulla maratontason suoritus ei nosta verensokeria, paitsi ilmeisesti silloin, jos tankkaan ennen suoritusta liikaa tai sokeri on selvästi yli 10 tai nousutendenssissä lähtiessä. Tällöin sokeri nousee ja yhdellä maralla taisi juuri sen takia mittari näyttää 20 mmol/L ja kisa meni ihan plörinäksi. En tiedä mutta epäilen että olin tankannut varmuuden vuoksi liikaa ja muistaakseni lähtöarvo oli jotain selvästi yli 10 mmol/L.

      Viimeksi koko maraton ja myös huonompikuntoisena pienemmillä sykkeillä juostu puolimaraton laskivat sokereita ja pudotin pitkävaikutteista.

      Eilinen kova kymppi nosti verensokerit, mutta vasta suorituksen jälkeen. Aerobinen kynnykseni on 143 ja anaerobinen kynnykseni on 163 ja tällä hetkellä näyttää siltä, että täytyy juosta 175 kieppeillä, jotta sokeri lähtisi nousuun. Eli selvästi yli anaerobisen kynnyksen. Maksimisykkeeni matolla on 181.

      Meinasitko, että adrenaalini nostaa sokeria jo aerobisen kynnyksen jälkeen, eli vk-alueella? Tapahtuuko näin, vaikka "vanhat hiilarit" eivät olisi enää vaikuttamassa ja lähtisit suoritukseen tyyliin sokeriarvolla 7 mmol?

      Poista
  2. Mulla sokeri nousee jo vk1 alueella, mutta siis toki vielä pahemmin vk2- anaerobisen kynnyksen alueella. Pitkä pk- lenkki ei ole mikään ongelma. Sokeri yleensä pysyy noin 5-7 alueella kun syön 20-40hh/h.
    Yleensä lähden lenkille/kisaan sokeiarvolla 5-7 ja syön noin 20-40hh ennen suoritusta ilman insuliinia. Kisan pituudesta riippuen säädän kisan aikaista tankkausta ja esim 2-3h kisassa en viimeiseen 30-45 minuuttiin syö mitään. Tällä tyylillä ehkä hyvällä säkällä sokeri on noin 10 kisan jälkeen. Pahimmillaan 6km maastojuoksukisan (aikaa meni 25min) jälkeen sokeri oli 17, vaikka ennen kisaa otin vain 10hh ja kisan aikana en mitään. Kisaan lähtiessä sokeri oli noin 5-6.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ei ole määritelty vk1 ja vk2 alueita, mutta ilmeisesti tuo vk1 olisi mulla jotain alkaen sykearvon 143 kieppeiltä, koska siinä on aerobinen kynnykseni ja siinä ei tosiaan sokerit vielä nouse. Sulla pelaa kroppa ilmeisesti eri tavalla. Voisikohan se mainitsemasi pitkävaikutteisen määrän/ajankohdan/jaottelun säätö jotenkin auttaa tuossa tilanteessa (?).

      Tuo 6 km maastojuoksukisan jälkeen mullakin olisi sokerit luultavasti 17, jos ylipäätään pääsisin pinkomaan reilun neljän minsan kilsavauhtia noin pitkän pätkän! Tosiaan aika hankala, jos se sokeri lähtee nousuun jo esim. kilsan jälkeen, joutuu pinkomaan sen loput 5 km liian korkeilla ja ei hyvä. Tämän voisi sensoroida tarkemmin (?).

      Cooperissa mulla nousee ilmeisesti vasta lopussa/juoksun päätyttyä (en ole varma) samoin kuin 5 k- kisassa, joten korjaus jälkikäteen ei ole ongelma. 10 - k kisan jälkeen sokerit lähti nousuun 30 minuuttia maalin jälkeen ja korjaaminen sujui helposti. Eri asia jos pitäisi vetää esim. maraton korkeilla sokereilla!

      Itse tekisin niin, että kirjaisin kaikki hiilarien laadut/määrät + syömiset + pistämiset + syketiedot kisapäivänä/kovempana harjoituspäivänä (ehkä myös lainaisin sensorin joksikin aikaa) ja sitten menisin ko. tietojen kanssa urheiluun perehtyneelle diabeteslekurille. Nyt saa myös jotain sensoreita netistä tilattua (Laakson sairaalassa mainostettiin joku aika sitten), toki edelleen ovat aika kalliita. Itse en ole tilannut, mutta kun taas pääsen puolimaratoneja pidemmille reissuille, niin saatan tilata koemielessä.

      Tekisi kyllä mieli sanoa, että saat vielä nuo sokerit kuriin, vaikka työtä se teettäisikin.



      Poista
  3. Mulla on sensori (Libre) jatkuvassa käytössä ja kirjaan kaiken ylös. Ja itseasiassa olen myös itse lääkäri, mutta en ole silti sellaista henkilöä löytänyt joka osaisi tässä asiassa kunnollisesti neuvoa. Itse olen toki asiaa järkeillyt ja kaikenlaista kokeillut. Mulla sokerit nousee hyvin pian kisan alettua ja putoavat myös pian rasituksen jälkeen (puolessa tunnissa 1/2 yksiköllä pikainsuliinia tiputtaa sokeria noin 12 pykälää!). Yksi ongelma on myös se, että ainakin toistaiseksi mun insuliiniannokset ovat niin pieniä (levemir 4+3 ja aterioille jumalia 1yks/20-30hh tilanteesta riippuen), että kaikenlaiset korjailut ovat myös mahdottomia kun kynästä ei saa vähempää kuin sen 1/2 yksikköä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä kommentista :) Tuo on kyllä edelleen jännä, miten herkästi sulla nousee sokerit urheillessa ja miten insuliiniherkkä olet.

      Mulla meni honey moon- vaiheessa urheilupäivinä pitkävaikutteista toisinaan vain 2 yksikköä vuorokaudessa ja pikaa "pahimmillaan" 1/70 g. Nyt menee sama kuin sulla eli yleensä 1 yks/30 g, jos syön esim. vain 30 g yhteensä hiilareita.

      Sitä jäin miettimään, että käytät esim. 1/30 ja toisaalta 0,5 laskee pahimmillaan 12 pykälää, niin kroppa ei toimi mitenkään loogisesti.

      Toisaalta honey moon- vaiheen ollessa pahin (en tiedä, onko sulla just nyt), ei mullakaan toiminut ja vaikka sokerit olivat jatkuvasti hyviä, vaihe oli aika oikkuinen.

      Ja joo, ei mulla ole tuohon nousuun mitään kokeiltuja kikkoja, kun en ole vastaavaa kokenut.

      Poista
  4. Ja uskon kyllä että nuo kaikki tulee aikanaan opittua ja toki kilpailu ei ole pakollista (vaikkakin kivaa😀).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se kivaa, joten toivon että sokerisäätelyt helpottuu :) Mulle suositeltiin muuten aikoinaan Michael Riddelin tuotantoa. En tiedä, onko sulle tuttua ja jos on, mitä mieltä olet (?).

      Poista
  5. Pitää tutustua, ei ole mulle tuttua hänen tuotanto!

    Kiva muuten keskustella jonkun kanssa, jolle nämä asiat on tuttuja ja joka ymmärtää mistä on kyse.

    Kaipa tuo insuliiniherkkyys on eri ihmisillä ja myös eri tilanteissakin erilainen. Mulla jostakin syystä liikunta herkistää erityisen kovasti insuliinille ja toisaalta vähäinenkin adrenaliini nostaa. Mulla myös pikainsuliini imeytyy tosi nopeasti ja usein treenin jälkeen ongelmaksi muodostuu matala sokeri 1/2-1 h pistämisen jälkeen kun ruoka ei ole kerennyt imeytyä ja insuliini vaikuttaa jo täysillä. Treenin jälkeen usein siksi pistääkin vasta ruokailun jälkeen. Mulla kyllä myös kynnykset ovat korkeammat kuin sulla (aer n. 158, anaer n. 174 ja max n. 193), vaikka ei sillä pitäisi olla merkitystä. Uskoisin, että mun oma haima ei ole täysin hyytynyt, mutta se mitä honeymoonilla tarkoitetaan on kyllä jo ohittunut ajat sitten. Ja siis kaikenkaikkiaan sokerit ovat mulla hyvät (ghba1c viimeksi 5,0 eikä matalia ole haitaksi asti).

    Kiva blogi sulla ja tsemppiä treeneihin😀

    VastaaPoista
  6. Kiitos ja tosiaan, erittäin mukava vaihtaa kokemuksia :)

    Vielä tuosta honey moonista, niin mulla oma haima toimi hiukan ainakin vielä reilu vuosi sitten, sairastunut olen vuonna 2010. Nyt en ole käynyt peptidejä mittauttamassa, koska kaikki rullaa, niin en tavallaan tee tiedolla juuri nyt mitään.

    Mulla HbA1c on kuuden kieppeillä ja hypoja pyrin välttämään myös kokonaan.

    Kiitos samoin, hyviä treenejä! :)

    VastaaPoista