sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Vauvojen marjasoseet ja 1 - tyypin diabetes?

Turun yliopistossa julkaistiin perjantaina (9.9.2016) mielenkiintoinen väitöstutkimus, jossa havaittiin lasten valmismarjasoseiden sisältämän pektiinin ja ksylaanin sekä 1 - tyypin diabeteksen puhkeamisen välinen yhteys. Tarkkaa syytä nuoruustyypin diabeteksen puhkeamiselle ei ole pystytty tähän asti löytämään. Vastaavanlainen pektiiniä ja 1 - tyypin diabetesta koskeva yhteys löydettiin jo vuonna 2014.

"Altistuminen pektiinille ja ksylaanille heti imetyksen jälkeen lisäsi merkitsevästi diabeteksen ilmaantumista ykköstyypin diabeteksen eläinmallissa. Rohini Emanin väitöstutkimuksen havainto voi olla merkittävä, sillä tyypin 1 diabetes on tavallinen erityisesti Suomessa, jossa marjasoseet ovat yksi lasten yleisimmistä ensimmäisistä kiinteistä ruuista (lihavointi bloggarin).", tiedotteessa kerrotaan. Emami toteaa, että pektiini ja ksylaani aikaansaavat stressitekijöiden lisääntymistä suolistossa ja myötävaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan tavalla, joka edesauttaa haimasaarekkeiden tulehdusreaktion etenemistä. Vuoden 2014 tiedotteessa puolestaan todetaan seuraavaa: "Turun yliopiston tutkijat ovat osoittaneet tutkimuksessaan, että mahasuolikanavan bakteeriston aineenvaihduntaan vaikuttavat pektiini ja ksylaani lisäävät koe-eläinten riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen."

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen ehätti torstain hesarissa (8.9.2016) (http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1473305147216) vakuutella, että marjasoseita voi syöttää rauhassa entiseen malliin ja että ”Marjojen ja hedelmien syönnin määrällä ei ole nykyisten tutkimusten valossa yhteyttä diabetekseen”. Virtanen lisää, että Emanin tutkimus tehtiin hiirillä, ei ihmisillä.

THL:n tehtävä on toki rauhoitella ihmisiä ja hyvä niin. Tutkimustulosten valossa en kuitenkaan näe mitään syytä syöttää vauvoille lisättyä pektiiniä missään muodossa. En tosin valmisruokien sisältämää vettä, sokeria, lisä- ja säilöntäaineita säännöllisesti, mutta se on toinen juttu. Luonnostaan pektiiniä on marjoissa, hedelmissä, juureksissa ja sitä käytetään lisäaineena (E440) vauvojen marjasoseiden lisäksi myös esimerkiksi maitotuotteissa ja vähäkalorisissa tuotteissa.

Turun yliopiston vuoden 2014 tiedotteessa (18.8.2015) tutkijoista Hänninen toteaa: "Lisätietoa tarvitaan nyt siitä, miten näitä yhdisteitä sisältävät elintarvikkeet vaikuttavat imeväisten suolistoon ja siitä, lisäävätkö ne mahdollisesti riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Vaikka ravitsemussuositusten muuttamiseen ei vielä ole aihetta, tutkimuksen perusteella voisi olla harkinnan arvoista välttää pikkulasten ravitsemuksessa runsaasti pektiiniä sisältäviä ruokia kuten raakaraasteita ja kuorimattomia omenia"

Tuoreessa tutkimuksessa on taas saatu pieni pala lisätietoa, joka kiinnostaa erityisesti 1 - tyypin diabeetikkoäitiä. Uusia tutkimustuloksia odotellessa marjat säilyvät edelleen aamupuurossamme, hedelmät ruokavaliossamme ja omenan kuoria en vastedeskään syötä kenellekään perheenjäsenistämme. Tutkimustulosten vuoksi muistan jatkossakin olla käyttämättä lisättyä pektiiniä vauvan ruokavaliossa.


Miten teillä syödään omenat?


Vuoden 2016 tiedote: http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/vaitostiedotteet/Sivut/lisaako-marjasoseiden-pektiini-ja-ksylaani-riskia-saada-tyypin-1-diabetes.aspx

Vuoden 2014 tiedote: http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uutiset/Sivut/kevyttuotteiden-lisaaine-lisasi-diabetes-riskia.aspx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti