perjantai 15. tammikuuta 2016

Diabeteslääkitys juoksutauon jälkeen

Kunnon laskeminen täytyy ottaa huomioon diabeteslääkityksessä. Tavoitteeni tunnin peruskestävyylenkillä  (= sykkeet n. 120 - 140) on se, että sokeriarvoni on lenkin alussa noin 8 ja lopussa noin viisi. Vuoden juoksutauon jälkeisellä ensimmäisellä lenkillä tavoitteeni ei toteutunut ja verensokerini oli yli 14 tunti lenkin jälkeen.

Korkea sokeri taisi johtua siitä, että harjoitukseni ei ollut PK-harjoitus, kuten oli tarkoitus. Koska olen huonommassa kunnossa kuin vuosi sitten, sykkeeni nousivat vauhtikestävyysalueelleni (140 - 160) ja maksimiekestävyysalueelleni (160 -180) puoliksi vahingossa. Tämä puolestaan aiheutti sen, että verensokerini lähti lenkin jälkeen nousuun, mikä olisi pitänyt ottaa huomioon lääkityksessä.

Olisin voinut estää verensokerin nousun kahdella eri tavalla. Ensinnäkin olisin voinut juosta matalammalla sykkeellä eli tehdä PK-harjoituksen, jonka aikana sokerini laskee hitaasti ja olisi ollut tunnin lenkin jälkeen noin viiden kieppeillä. Olisin ehkä joutunut syömään hiilihydraatteja 20 - 30 grammaa estääkseni liiallisen verensokerin laskun lenkin aikana. Tämän olisin arvioinut mittaamalla sokerin noin 30 minuuttia harjoituksen alkamisen jälkeen.

Toinen vaihtoehto olisi ollut juosta lenkki PK-MK sykkeillä kuten juoksin, mutta lenkin jälkeen noin vartin kuluttua tarkistaa, mihin suuntaan sokeri kehittyy. Todennäköisesti se olisi ollut 10 - 12. Tämä johtuu siitä, että vauhti- maksimikestävyysharjoitus usein nostaa minulla sokereita eikä laske niitä kuten peruskestävyysharjoitus. Tällöin olisin voinut pistää pikainsuliinia heti lenkin jälkeen estämään sokerin nousun, minkä nyt unohdin tehdä. Minun kohdallani noin 2 yksikköä olisi ollut sopiva määrä palauttamaan sokerin viiden kieppeille.

Tunnin lenkki ei aiheuta yllämainittua säätöä kummempaa pohdintaa. Toisin kuin pidempi VK-MK suoritus.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti