tiistai 14. kesäkuuta 2016

Verensokerin säätely vaikeutuu - juoksuviikko 23

Hormonikierto ja raskaus vaikuttavat ykköstyypin diabeetikkonaisen verensokerien säätelyyn tuntuvasti. Tyypillistä on, että raskauden aikana sokerien hallinta on huomattavasti helpompaa kuin muuten ja näköjään vielä pitkän aikaa raskauden jälkeenkin.

Minua hormonit ovat auttaneet tai auttoivat sokerien hallinnassa kaikenkaikkiaan 17 kuukautta ja esimerkiksi ihan jokaista hiilihydraattigrammaa ei ole tarvinnut laskea ja pistää insuliinia. Toisaalta pistetty insuliini on vaikuttanut tehokkaasti ja ennakoitavasti. Olen  saanut pidettyä pitkäaikaissokerin (HbA1c) melko vähällä työllä lähes terveen lukemissa, eli 6 % kieppeillä.

Helppo jakso taitaa olla nyt ohi ja sokerien hallinta on vaikeutunut huomattavasti. Verensokerini tuppaa usein nousemaan yli 10 mmol/L arvoon ja pahimmillaan se on käynyt jopa 17 mmol/L kieppeillä ennen korjailuja. Hiilarien syönnin yhteydessä pistetty pikainsuliini ei vaikuta varsinkaan loppukierrosta tehokkaasti.

Myös hormonikierron vaihe vaikuttaa sokerien hallintaan. Sokerit eivät viime aikoina ole olleet ainoastaan liian korkeita, vaan myös liian matalia. Kierron alkuvaiheesta sokeri meinaa pudota usein lukemiin 3,5 mmol/L- 4,0 mmol/L, myös aamuyöstä. Näin ollen pienennän perusinsuliinimääriä alkukierrosta ja loppukiertoa kohti tuplaan ne portaittain. Viikkoa ennen kuukautisia ateriainsuliini ei tunnu välillä tehoavan juuri ollenkaan, varsinkin jos syön kerralla enemmän hiilihydraatteja. Sokerihallinnan vaikeutumisen vuoksi olen alkanut taas pitää kirjaa kaikista syömistäni hiilareista, pistämistäni insuliinimääristä ja urheilusuorituksista sekä niiden sykkeistä, jotta pystyn säätämään lääkitykseni sopivaksi. Hiilarimäärät pudotan 30 gramman kerta-annoksiin, jos tarve vaatii.

Hormonien suotuisan vaikutuksen lakkaaminen vaikuttaa myös urheiluihin. Näyttää siltä, että verensokeri ei loppukierrosta laske enää tasaisesti paria kolmea yksikköä PK-lenkillä, vaan ehkä vain yhden, jolloin nykysäädöillä en pystykään tankkaamaan energiansaannin kannalta tarvittavia hiilareita kesken pitkän lenkin. Tai jos tankkaan, verensokeri nousee liian korkeaksi. Täytyy miettiä lääkitykset tältäkin kantilta uudestaan.

Ykköstyypin diabeetikolle sopiva keksi - syömätön keksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti