perjantai 11. marraskuuta 2016

Talvijuoksu ja 1 - tyypin diabetes




Talvijuoksu ei ole mitenkään ylivoimaista huolimatta lumesta ja pakkasesta, mutta omat erityispiirteenä siinä on, myös diabeteksen kannalta. Esimerkkinä lajin haasteesta kelpaa maanantain reipas PK-lenkkini.

Verensokeri oli jäänyt välipalalta korkeaksi, mikä väsyttää ihan tautisesti ja herättyäni iltapäikkäreiltä tuntui miltei mahdottomalta lähteä lumipyryn keskelle pimeään ja kylmään. Toki lähteminen on usein vaikeaa, on diabetes tai ei, koska mukavuudenhalu on normaalia. Lähdin kuitenkin lenkille, koska juoksu on tullut ympärivuotiseksi tavaksi. Edellisen lenkin energia takaa seuraavan lenkin ja seuraava sitä seuraavan ja niin edelleen. 

Puolivälissä olisi tehnyt mieli mitata sokeri, mutta sokerimittari toimii vain + 5 asteeseen asti, edellinen toimi vain + 10 asteeseen. Jätin mittaamatta ja luotin siihen, että ei tarvitse tankata hiilareita nostamaan juoksun laskemaa sokeria. Pidemmällä lenkillä olisin yrittänyt lämmittää mittarin hanskassa ja sen jälkeen sormen, jotta olisin saanut näytteen otettua. Tämän vuoksi minulla on talvella usein normaalia isommat ja paksummat hanskat, joihin verensokerimittari mahtuu jemmaan. Oikein kovalla pakkasella operaatio onnistuu vain pysähtymällä kioskille tai kauppaan lämmittelemään. Joskus tulee juostua pidempiä pätkiä matolla, mutta tunnin lenkki sujuu arvaillenkin.

Mittari jäässä

Talvilenkeillä kuljetan geelien sijasta mukana karkkia, geeli kun jäätyy töhkäksi. Karkit kulkevat hihapusseissa juoksutakin alla tai päällä. Myös vyölaukku on vakiokaverini, jos ei ole juoksukärryjä mukana. Vyölaukun ainoa huono puoli on se, että se on vyölaukku.

Varusteita diabetestarvikkeiden kuljetukseen

Tunnin lenkillä sain laskettua verensokerini 12 mmol/L lukemaan 6 mmol/L, joka on normaali verensokeriarvo. Sokeria olisi voinut laskea myös ilman lenkkiä insuliinilla, mutta tällöin seurauksena voi olla vuoristorata; ensin pistää liikaa, sitten korjaa syömällä hiilareita ja sitten on taas liian korkea sokeri, jota täytyy laskea. Korjausinsuliinien vaikutusta joutuu valvomaan lisäksi monta tuntia. Juosten näitä ongelmia ei tule ja verensokeri pysyy juoksun jälkeen parempana, koska urheilu lisää insuliiniherkkyyttä, eli insuliini tehoaa helpommin. 

Talvilenkkimaisema






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti