keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Helsingin Sanomien juoksublogi - sykealueet

Helsingin Sanomissa on hyvä juoksublogi, jota luen usein samalla kun luen verkkohesaria. Juoksublogissa käsitellään monia hyviä "kestoaiheita", kuten lihaskunnon merkitystä juoksijalle, juoksuohjelmia jne. Sykelueita ja niiden merkitystä juoksuharjoitteluun käsiteltiin 4.3.2016. Tämä Erja Yläjärven juttu kertasi viisi sykealuetta ja harjoittelua näillä sykealueilla. Juttu oli helppotajuisesti ja hyvin kirjoitettu ja muistutti minua siitä, että minun pitäisi tehdä silloin tällöin pidempiä ja maltillisempia VK-harjoituksia.

Vauhtikestävyysharjoitus (VK) on harjoitus, jossa sykkeet ovat ns. aerobisella alueella, eli yli aerobisen kynnyksen, mutta pääsääntöisesti alle anaerobisen kynnyksen. Oma aerobinen kynnykseni on noin 140 ja anaerobinen noin 160. Näin ollen vauhtikestävyystreenissä sykkeeni pitäisi olla karkeasti välillä 140 - 160 poislukien alku- ja loppulämmittelyt matalammilla sykkeillä. 

Yläjärvi toteaa, että vauhtikestävyysharjoittelussa harrastajan pitäisi jaksaa pitää vauhtia yllä useamman kymmenen minuutin ajan. Tämä oli minulle hyvä muistutus. Minulle käy helposti niin, että juoksen liian lujaa ja liian lyhyen ajan, esimerkiksi tasaista jumputusta 150 keskisykkeellä vain parikymmentä minuuttia. Muistelen, että vajaa kaksi vuotta sitten tein erilaisia 40 - 50 minuutin pituisia VK-treenejä. Tällöin puolimaratonaikani liikahti melkein 10 minuuttia eteenpäin ja varmasti osin hyvän VK-harjoittelun myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti