torstai 31. maaliskuuta 2016

Keskitason maratoonari

Väärinjuoksijan uusimman blogikirjoituksen (blogissa Väärin juostu elämä) luettuani jäin pohtimaan, mikä on keskitason maratoonari, vaikkei asiaa varsinaisesti postauksessa käsiteltykään. Päädyin siihen, ettei kyse ole henkisestä olotilasta, vaan tilastollisesta probleemista. Niinpä kaivoin internetistä viime vuoden Helsinki City Maratonin tuloslistan ja rupesin etsimään keskitason maratoonaria.

Osallistujia Helsinki City Marathonissa oli vuonna 3540, joten ensin ajattelin keskitason maratoonarin löytyvän sijalta 1770, koska 3540 jaettuna kahdella on 1770. Sitten ymmärsin, että keskitason maratoonarin pitäisi löytyä jostain muualta, koska muuten häntä nopeampia juoksijoita olisi 1769 mutta hitaampia 1770. Ja minä etsin nyt sitä keskimmäistä kaveria, jota nopeampia että hitaampia juoksijoita olisi yhtä monta.

Näin ollen viime vuonna keskitason maratoonareita olisi yhden sijasta kaksi, eli juoksijat sijoilla 1770 ja 1771, koska tällöin sekä heitä nopeampia että hitaampia olisi yhtä monta, eli 1769 juoksijaa. Mutta tällöinkin olisi se ongelma, että valitsemastani kahdesta keskitason maratoonarista toinen olisi toista hitaampi, elleivät he olisi sattumalta juosseet täsmälleen samoja aikoja.

Yllätyksekseni sijalta 1770 ei löytynyt tuloslistasta ketään, vaan kyseinen numero puuttui listasta kokonaan! Ehkä järjestäjätkin ovat pohtineet tätä keskitason maratoonariongelmaa ja ovat halunneet sekoittaa pakkaa entisestään. No ei vaiskaan, ei kai kenelläkään ole aikaa pohtia näin joutavia.

Keskitason maratoonarin etsintääni hankaloitti siis edelleen se, että sijan 1769 jakoivat kaksi juoksijaa. Saattaapa listassa olla muitakin, joilla on sama aika. Niin en enää osannut päättää, ketkä kaksi pitäisi valita keskitason maratoonareiksi ja ehkä heitä pitäisikin valita kolme, jaetulla sijalla 1769 olevat ja sijalla 1771 oleva. Mutta tällöin tätä hienoa kolmen joukkoa nopeampia olisi 1768 juoksijaa, mutta hitaampia olisikin 1769, eikä kyse olisi taaskaan siitä keskimmäisestä juoksijasta, jota etsin.

Tehtävä on (kaikessa mielekkyydessään) mahdoton ja päädyn siihen ettei keskitason maratoonaria ole olemassa edes tilastossa. Mainittakoon myös, että kaikilla juoksijoilla sijalta 1758 sijaan 1790 oli viime vuoden Helsinki City Maratonissa upea 4:17 alkuinen aika!

Ohessa kuva lempikengistäni, joihin harmikseni juuri huomasin ilmestyneen reiän kantapäähän. Yhden Helsinki City Marathonin ehdin näillä juosta. Toivon kovasti, että seuraavat kengät ovat yhtä rakkaat ja sopii sekin, jos ovat hiukan nopeammat.







6 kommenttia:

  1. "No ei vaiskaan, ei kai kenelläkään ole aikaa pohtia näin joutavia."
    Minulla sattui olemaan juuri nyt aikaa pohtia näinkin joutavia. Pitkän, mutta perusteellisen pohdinnan tuloksena päädyin ehdottamaan seuraavaa. Miten olisi 4:17:27,5? Taisit kyllä itsekin päätellä, että 4:17 luokkaa oleva aika oli "aika" keskitasoa :)
    Hyviä kevätlenkkejä toivotellen
    Jori S.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvä ehdotus!

      Tulee mieleen keskustelu jossa toinen kysyy toiselta, että minkälaista aikaa tämä tavoittelee ensi kesänä HCM.llä johon toinen vastaa, että "sellaista keskitason aikaa tavoittelen eli 4:17:27,5".

      Poista
  2. Mutta jospa menestystarina omalta tasoltani, eli mitättömyydestä, kohti keskitason maratoonariutta vaatiikin tulostasoa, joka pitää määritellä nopeimman ja hitaimman tuloksen keskiarvona? Ensimmäiset tuhat juoksijaahan mahtuu 1.18 sisään, mutta viimeiset tuhat juoksijaa venyvät peräti tunnin ja 49 minuutin mittaiseksi letkaksi. Eli huonoja on paljon enemmän kuin hyviä. Ja eihän se, että joku on vähemmän huono kuin toinen voi vielä tehdä juoksijasta keskitasoista? Tarvitaan siis väistämättä korkeampaa matematiikkaa.

    Koska voittaja juoksi 2.38 (16,0 km/h) ja viimeinen 6.32 (6,5 km/h), saadaan tästä nerokkaasti laskettua keskitason tulos em. ajat ynnäämällä ja jakamalla kahdella. Eli Keijo-Kaarina Keskiverto juoksee ajan 4.35 (9,2 km/h). Mutta nythän tässä kompastuukin omaan viisauteensa. Nopeinhan juoksi nopeudella 16,0 km/h ja hitain nopeudella 6,5 km/h. Ja näiden nopeuksien keskiarvo taas on paljon äsken laskettua keskiarvoaikaa vastaavaa nopeutta suurempi, peräti 11,25 km/h joka vastaa aikaa 3 h 45 min. Ehkä keskitason maratoonaria ei siis ole tarkoituskaan pystyä määrittelemään, koska matematiikkakin melkein sotii sitä vastaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kaunis Anonyymillekin, kun autoit minua pohtimaan tätä kysymystä.

    Minun puolestani voidaan hyvin sopia niin, ettei keskitason maratoonaria ole olemassa. Lisäksi kiinnittäisin erityishuomoita siihen, että loppupään juoksijat ovat minun näkövinkkelistäni keskitasoa paljon kovempia juoksijoita, koska itse en mitenkään jaksaisi juosta esimerkiksi kuutta tuntia putkeen. Viikossakin jaksan tällä hetkellä juosta hädin tuskin neljä ja puoli tuntia.

    VastaaPoista
  4. Vastaavasti, jos ottaa jonkun toisen tapahtuman tulokset, on keskimmäinen tulos jotain ihan muuta. Esim. viime syksynä Vantaalla olin omalla ajallani 4:25 selkeästi porukan häntäpäässä, en lähelläkään puoliväliä. Jossain isommassa tapahtumassa se olisi ehkä riittänyt lähemmäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Joskus olen ilahduttanut itseäni osallistumalla johonkin epäsuosittuun kisaan, epäsuosittuna aikana, niin sijoitus on ollut kummallisen korkea :)

      Noh, joka tapauksessa hienosti juostu Vantaalla! Lieneekö ennätyksesi (?). Minusta Vantaan reitti on kiva, kun kiertää saman kiekan neljä kertaa. Ennakoitavaa säännöllisyyttä.

      Poista