torstai 10. maaliskuuta 2016

Urheilu ilman verensokerimittaria

Juoksin ensimmäistä kertaa viikonlopun pitkiksen ilman verensokerimittaria. Jätin mittarin oikeastaan ihan tarkoituksella kotiin, koska minulla oli lenkkiseuraa ja verensokerimittari toimii vain yli + 5ssä asteessa. Lenkkiseura turvaa selustan, jos verensokeri jostain syystä laskisi vaarallisen alas, mitä minulle ei ole koskaan käynyt.

Verensokerimittaria täytyy talvisaikaan lämmitellä hanskoissa tai käydä lämpimässä sisätilassa mittaamassa verensokeri. Kaupunkialueella on onneksi helppoa poiketa kesken lenkin huoltoasemalla tai kahvilassa mittaamassa sokereita, jos on siihen tarve.

Verensokerini oli ennen lenkkiä 5,1 ja tankkasin suklaapatukan ja 1,5 dl appelsiinimehua. Tunnin juoksun jälkeen söin 9 irtokarkkia. Kotiin tullessa vajaan kahden tunnin kuluttua verensokeri oli 6,7, eli nappiin meni.

Mittaritta lenkkeily onnistuu tällaisella pitkällä peruskestävyyslenkillä, kun suurin osa matkasta on tasaista menoa ja sykkeet pysyvät pk-alueellani (115 - 140). Verensokeri laskee tällöin ennakoitavasti ja hitaasti, noin 2 - 4 yksikköä tunnissa ja tämän laskun kompensoin ennakkotankkauksella ja matkaeväillä. Alle arvon 4 mmol/L verensokeri ei saisi laskea.  Omien sokereiden käyttäytyminen täytyy olla moitteetta hallinnassa, ja matalat verensokerit tuntea ennalta, jotta mielestäni kannattaa lähteä ilman mittaria liikkeelle.







2 kommenttia:

  1. Miten usein mittaat lenkillä sokereita? Itsellä ei ole tullut mieleenkään mitata kesken lenkin - toisaalta en tee kovin pitkiä lenkkejä paljonkaan.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kysymys Maria :) Viime viikonlopun n. kahden tunnin lenkillä mittasin sokerin vain kerran ja tunnin kohdalla, jolloin tankkasin hieman karkkia. Olisin mitannut sokerin puolen tunnin välein, jos olisin ollut yksin.

    Toisaalta jos lähden vain tunnin lenkille, en välttämättä mittaa sokeria kuin lähtiessä ja tällöin sokeri oletettavasti on 4 - 7 ja tankkaan n. 30 g hiilihydraatteja. Toinen vaihtoehto on, että mittaan sokerin 30 minuutin kuluttua lenkin aloituksesta ja tankkaan tuloksen mukaan n. 10 - 30 g hiilihydraatteja.

    Jos teen taas kesällä useamman tunnin pyörälenkin, mittaan sokerin n. 30 - 45 minuutin välein.

    VastaaPoista