perjantai 15. huhtikuuta 2016

Juoksu - bussi - juoksu

Tein tänään ekstemporetreenin kun lähdin vaunujen kanssa juosten kyläilemään. Lounaan jälkeen odotin tuttuun tapaan 3 tuntia, jotta ateriainsuliiniin vaikutus ehti loppua. Ateriainsuliinia veressä ei voi urheilla, jottei verensokeri laske vaarallisen alas. Liikunta voimistaa insuliinin vaikutusta hallitsemattomasti.

Pistin lounaalla ateriainsuliinia sen verran, että verensokerini jäi sen vaikutuksen loputtua (3 h) välille 5 - 6 mmol/L, jolloin pystyin tankkaamaan hiilareita vielä ennen lähtöä. Jos verensokeri on liian korkea, en pysty tankkaamaan. Jos se on n. 4 - 5 mmol/L, pystyn syömään ennen pidempää lenkkiä 60 g hiilareita, jos se on 6 - 7 mmol/L, voin syödä 40 g hiilaireita ja jos sokeri on 8 - 9 mmol/L, voin syödä vain 10 - 20 g hiilihydraatteja. Ennen lenkkiä verensokerini oli 6,1 mmol/L joten tankkasin banaanin ja lasiillisen mehua, eli n. 40 g hiilihydraattia ja lähdin juoksemaan.

Hormonikierron vuoksi juoksu laski verensokeriani enemmän kuin olin ajatellut ja 30 minuutin kuluttua hyydyin, koska verensokerini oli vain 3,8 mmol/L tavoitteena olevan 6 - 9 mmol/L sijasta. Tankkasin mehua ja rusinoita. Olisin tankannut mehua ja banaanin, mutta se olisi ollut jo kolmas banaani heräämisen jälkeen eikä blogini nimi ole banaanilla buolimaratonille. Rusinoiden jälkeen patikoin 10 minuuttia, jotta sokerit ehti nousta ja sitten lähdin taas juoksemaan.

Jatkoin juoksua 55 minuuttiin asti kunnes vaunumatkustaja heräsi ja ilmaisi tapaansa ponnekkaasti, ettei hän jaksa tuijotella hetkeäkään enempää aurinkolasejani. Olimme eksyksissä ja hyppäsimme lähimmällä pysäkillä bussiin, joka meni suurin piirtein haluamaani suuntaan. Linja-auto nosti tunnelmaa niin paljon että jäimme pois kyydistä 10 minuutin köröttelyn jälkeen ja jatkoimme taas juosten matkaa. Juoksimme loppumatkan ja juoksuajaksi tuli 1,5 tuntia.

Lenkki oli tavanomainen esimerkki sokerien säädöstä urheillessani. Vaati vähän paneutumista, mutta mukavaa oli! Tosin siinä vaiheessa kun olimme hetken aikaa eksyksissä ja ystäväni soitteli kuulumisia, mietin että onkohan tässä mitään järkeä. Yhtä hyvin olisin voinut istua lämpimällä kotiparvekkeella ja seurata lintujen liverrystä ja lehtikaalin kasvua. 

Lehtikaali kasvaa




3 kommenttia:

  1. Blogin nimi ei todellakaan ole "Banaanilla puolimaratonille". Olenko vain lukenut kursorisesti, vai mistä johtuu, mutta en ole huomannut mainintoja myöskään popkornin nauttimisesta lenkkeilyn yhteydessä? Olisiko otsikon tarkistamisen paikka??

    t. huolestunut sivustaseuraaja

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia sivustaseuraajalle kommentista! Kiinnittäisin huomiota siihen, että blogin nimi ei myöskään ole "Helposti kaikesta huolestuville henkilöille" =))

    VastaaPoista
  3. Muistuttaisin ystävällisesti huolestunutta kollegaani blogin alkuajoista. Tunnisteella popkorni löytyy historiallisia ja pitäviä perusteita blogin nimelle. Laajempaa taustaa on Teemat-otsikon alla olevassa kirjoituksessa Blogin nimi. En näe syytä tarkistaa blogin otsikkoa. Ainoa haittapuoli on sen pituus. Nakkisormiselle seuraajalle tuppaa tulla kirjotus vihreitä selaimen otsikkoriville web-osoitetta kirjoittaessa, kun kirjanmerkkikin on aina hukassa.

    VastaaPoista