keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Yksin

Juoksuaiheisessa blogissa voinee luontevasti suositella juoksuaiheisia kirjoja joten niin teen. Suosittelen Karo Hämäläisen kirjoittamaa kirjaa Yksin, joka on romaani Paavo Nurmesta. Kirja kertoo Nurmen menestyksestä juoksijana ja liikemiehenä sekä hänen säälimättömästä suhteesta itseensä ja muihin, minkä vuoksi hän jättäytyi tai jäi yksin. Hämäläinen oli miinus kolmen vanha Nurmen kuollessa, mutta hänen tulkintansa ja kuvauksensa Nurmen luonteesta on uskottava ja kirjaa on tasaisesti mukava lukea, koska Karo Hämäläinen kirjoittaa taitavasti. Omakohtaisuutta tekstiin tuo se, että Hämäläinen on itsekin hieno juoksija ja juossut useita maratoneja kolmen tunnin pintaan, joten hän tietää, mistä juoksemisessa ja harjoittelussa on kysymys. Kirja kertoo myös minunlaiselleni urheilun historiaa tuntemattomalle 90-luvun teinille, millainen suuri juoksumaa Suomi oli 1900-luvun alkupuolella. Esimerkiksi vuoden 1920 kesäolympialaisissa Antwerpenissa Suomi sai 15 kultamitalia, joista Paavo Nurmi juoksi kolme. Nurmi oli muutoinkin useissa kilpailuissa maailmanennätyksineen yksin paras.










2 kommenttia:

  1. Hieno suosittelu muiden samankaltaisten kirjaa koskevien arvioiden jatkoksi ja aiheeseen sopiva rönsy blogissasi. Lienee viimeinkin syytä toimertua hankkimaan ja lukemaan Yksin. Näyttää olevan saatavissa kohtuuhintaan myös äänikirjana ja sähkökirjana. Mielenkiintoista tulee olemaan verrata sitä eri otteella tehtyyn Antero Raevuoren kirjaan "Paavo Nurmi, juoksijain kuningas" (2. painos 1997). Toinen mielenkiintoinen teos Hämäläiseltä on "Urho Kekkonen, suurmiehen elämä ja teot - kondensoitu laitos" (2005). Se on ehkä hieman fiktiivisempi kuin Yksin, mutta toisaalta fyysisesti painavampi kilpailematta toki kuitenkaan Juhani Suomen kondensoimattoman UKK-laitoksen (0,34 hm) kanssa. Löytynee vielä antikvariaateista ja ehkä poistopöydiltä (itse maksoin jopa 3,00 €).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas Jorille ja hienoille kirjailijoille sekä kirjoille :) Kekkosta en ole vielä harrastanut, mutta anti katsoa.

      Poista